Каталог
(097)880-63-79
UAH
USD
EUR
пн - пт с 10:00 до 20:00 сб - вс с 11:00 до 18:00
(097) 880-6379

Чому саме Хрест?

Автор огляду: ирина Акчурина
02.09.2021

СИМВОЛИ

Здавна символи використовуються на позначення якоїсь сутності, часто самі стаючи безпосереднім лаконічним і потужним засобом впливу. Іноді до них вдаються політичні або релігійні екстремісти для ствердження своєї сили, вищості чи навіть для навіювання ненависті, страху тощо. Багато із них легко впізнавані. Один із найпотужніших і найбільш подразливих - нацистська свастика. Обидві ворогуючі сторони під час сумнозвісного «Безладдя» в Ольстері, в Північній Ірландії, яке тривало тридцять років, починаючи з 1960-х років, і забрало понад 3000 життів, часто обирали драматичні символи, що впадали в око. Наприклад, зображення озброєних чоловіків у капюшонах «прикрашали» зовнішні стіни будинків у Белфасті та в інших містах. Може видатися дивним, але той, хто позначав наше місце призначення у Варшаві, зобразив варварське знаряддя страти.


Століттями влада вдавалася до різноманітних засобів страти злочинців і ворогів, як-от побиття камінням, гільйотина, розстріл, шибениця, електричний стілець, газова камера та впорскування смертельної отрути. Більшість із цих засобів забезпечувала миттєву смерть, агонія після застосування інших тривала декілька хвилин. Починаючи з IV ст. до н. е. принаймні чотири держави, серед них і Римська імперія, почали застосовувати вид екзекуції, який завдавав жертві невимовних тривалих страждань - розп’яття. Це слово в англійській мові (crucifixion) походить із латини й буквально означає «прибивання до хреста». Цю жорстоку, дикунську страту практикували понад 1000 років. Лише в 337 році н. е. її відмінив в Римській імперії Костянтин І. Однак відтоді вже понад 2000 років хрест повсюдно вважається символом християнства, Засновник якого, Ісус Христос, був розп’ятий на ньому в передмісті Єрусалима. Британський автор Малкольм Маггерідж назвав цю смерть «найвідомішою смертю в історії»1. Проте аж ніяк не очевидно, чому саме хресту надано перевагу бути символом Християнської Церкви. Мабуть, складно віднайти якийсь символ, що відображав би моральний приклад Ісуса чи дива, які Йому приписують. Та чи не абсурдно натомість обирати символом знаряддя Його страдницької смерти?


Символ хреста нині заялозили настільки, що він, здається, вже не викликає жахливих асоціацій. Його можна побачити на мільйонах книжок, будівель і людських тіл; він як прикраса чи оздоба супроводжує життя численних осіб і часто його викарбовують на надгробках, коли вони вмирають. Є ті, для кого символ хреста має глибоко особистісне та нескінченно дорогоцінне значення, але є й інші, для яких він просто прикраса або амулет, що притягує вдачу. У кожному разі, дивно, що хрест так вабить до себе мільйони, котрі мало або зовсім не цікавляться подією, яка, власне, й стоїть за цим трендом. Чи є якісь інші знаряддя смерти, символи яких були б так само поширені, як хрест? Щоб осягнути значення хреста як символу, нам необхідно уважно придивитися до тієї події, яку він символізує.

Джон Бланшард запрошує читача у притаманній йому серйозній та водночас влучній манері поміркувати чому Ісус мав померти саме так, як помер

купити книгу «Чому саме Хрест?» Джон Бланшард